Treba znati

Šta homeopatija leči?

Treba znati >>

Najčešće pitanje koje pacijenti postavljaju je: "Šta homeopatija leči?"

Homeopatija leči sve kao i klasična medicina samo primenjuje drugi princip lečenja. Ne može se primeniti u nekim granama hirurgije, ortopedije i sl. Uspeh lečenja, kao i u klasičnoj medicini, zavisi od toga koliko je bolest progresirala, da li su promene ireverzibilne, odnosno da li je bolest dosegla nivo posle kojeg ne može doći do izlečenja.

Homeopatski pregled u zavisnosti od slučaja do slučaja traje između jednog do tri sata. Uz razgovor, opširnu anamnezu, neke potrebne analize, opservaciju pacijenta, homeopata izvodi zaključak i pronalazi lek koji po mentalnim, emocionalnim i fizičkim simptomima odgovara pacijentu. Razgovor vodi homeopata postavljajući seriju pitanja, pokrivajući sve sisteme organizma. Isto tako obraća pažnju na porodičnu istoriju bolesti, da bi imao uvid u genetsku, naslednu komponentu oboljenja.

Vrlo često, kroz razgovor sa lekarom-homeopatom pacijenti dođu do nekih saznanja u vezi svojih tegoba, kojih pre razgovora nisu bili svesni. Ne retko, oni promene stav prema lošim životnim navikama i na svoje zdravlje gledaju mnogo odgovornije. Posle detaljno uzete anamneze homeopata izdvaja simptome za koje misli da su za pacijena odnosno njegovo oboljenje najznačajniji i određuje homeopatski lek koji pokriva pomenute simptome. Time je određen homeopatski lek dotičnog pacijenta. Lek se uzima u ordinaciji i ulazi u cenu tretmana.

Posle izvesnog vremena, otprilike deset do petnaest dana, što je vrlo individualno, može doći do homeopatskog pogoršanja, ili homeopatske agravacije. To znači da će se simptomi bolesti od koje pacijent boluje neznatno pogoršati, ili naglasiti što znači da je homeopatski lek dobar, i da će posle izvesnog vremena doći do ozdravljenja i vraćanja organizma u ravnotežu. Homeopatsko pogoršanje ne mora da se javi uvek, kod akutnih bolesti je neprimetno, a i kod hroničnih bolest u nekim slučajevima može da izostane. Kontrole je poželjno vršiti na jedan do tri meseca, uz napomenu da i u toku ovog vremenskog intervala, ukoliko dođe do bilo kakvih bitnijih zdravstvenih promena treba informisati homeopatu.

« Nazad

ETAS MEDICA – lekarska ordinacija, Šumatovačka 48, Beograd, Tel: +381 63 285 557

Powered by NormaReclamare